OOAK produktai ETSY

OOAK produktai ETSY

Sveiki, mielieji,
Vienetinių daiktų pardavimas ETSY yra tokia banguojanti tema. Būna “užeina” banga konsultacijų su dailininkais ar juvelyrais ir man skauda širdelę, kai reikia jiems bandyti išaiškinti, kad su OOAK tu esi ETSY skriaudžiamas, pagal tai reikia adaptuoti savo strategijas arba galvoti apie tiražavimą. Taip, dar tenka energingai padiskutuoti tema “tai ar Tu nori būti menininkas ir pardavinėti meną, ar Tu nori turėt už ką maximoje maisto nusipirkti”. Sorry, sorry, suprantu, kad daug griupiokų esame kūrėjai, dizaineriai, bet čia turi sugroti meno ir komercijos sinergija (ot kaip mandrai pasakiau)

Pirmiausia, prieš neriant giliau, apsibrėžkime, ką turiu omenyje sakydama „vienetinis daiktas”. Tai yra prekė Jūsų parduotuvėje, kuri, parduota, nebus pakartota. Tai originalas –papuošalas, paveikslas, ar molio dirbinys, ir pirkėjas žino, kad niekas kitas negalės turėti tokio paties. ARBA tai vintage prekės, kur vieną suradai vazą, pardavei ir kitos gal jau visos sudaužytos 😊

Strateginiai niuansai turint OOAK/vintage Etsy parduotuvę:

· Verslo plėtra. Iš esmės jei Tu vienas tapai paveikslus, tai… nu Tu vienas tapai paveikslus. Daugiau negu Tu gali nutapyt tų paveikslų nebus. Net jei nori pardavinėt meną, tam, kad pasilengvint savo kelionę, aš rekomenduoju kažkurią dalį savo produktų tiražuot – galbūt printai, galbūt paprastesni papuošalai ar pan. Etsy vis tiek yra apie komerciją ir vis tiek mes einam ten uždirbti pinigų. Nekalbu, kad su tokiais mažiau darbo (mažiau fotkių, listing kūrimo, daugiau galimybių tiems listingams išsisukti)

· Efektyvi kainodara. Jei Tau užtrunka vieną tą produktą pagaminti 10 valandų, o po to dar reik jį nufotkinti, aprašyti, sukurti listingą – turi jį įkainuoti atitinkamai. Žiūrėk kas yra Tavo konkurentai, su kinietiška pigiena tu nekonkuruoji. Jei kokius produktus tiražuoji, tai jų kaina automatiškai turėtų būti mažesnė. Ir pateikime turi būti aišku, kodėl vienas listingas 3 kartus brangesnis negu kitas.

· Parduotuvė kaip brandas. Tavo kuriami/renkami produktai vis tiek turi turėti temą/bendrą jausmą. Nepadaryk turgelio – ale visko po truputį. Nu neskanu. Net ir Vintage parduotuvė gali turėt stilistiką, jausmą, Tu gi esi stebuklingų, neatrastų daiktų kuratorė(-ius)! Uuu kaip paslaptinga, o jei dar tiems daiktams aprašymus tokius stebuklingus paruoštum, iškart kaip įdomu! 

· Vienetinių daiktų rinkodara bus skirtinga: Rinkodaros strategija vienetiniams daiktams bus kitokia nei reprodukciniams ar skaitmeniniams daiktams. Svarbu sukurti brand’o sekėjų ratą, kad galėtumėte naudoti platformą naujų kolekcijų ar vienetinių daiktų pristatymui ir sukurti susidomėjimą prieš paleidimą. Čia aš automatiškai labai stipriai skatinčiau naujienlaiškį (tinka ir social medijos, bet naujienlaiškis must). Suburk visus tuos kolekcionierius! 

· Didelis listingų kiekis. Visiškai techniniai pastebėjimai – kadangi OOAK produktai neturi pranašumo algoritme, kaip tik jie skriaudžiami (nėra kaip užsidirbti listingo reitingo), todėl labai svarbu nuolatos kurti naujus listingus. SEO turi būt labai stiprus, gerai apgalvotas. Pro tip, šalia įvairių kampų keywordų kurie apibūdina patį daiktą, visada galvok kam tas produktas galėtų būti panaudotas, kokiomis progom ir kokiems žmonėm padovanotas – praplečiam paieškos laukus.

· Drop down pasirinkimai. Čia toks niuansinis patarimas, bet verta pabandyti – į listingą grupuoti panašius gaminius. PVZ, Tavo produktas yra žvakidės ir tu turi 10 skirtingų žvakidžių, tai aš sukurčiau vieną listingą su visom 10 žvakidžių kaip pasirinkimu, ir kai vieną žvakidę parduodu, į pasirinkimą pridedu kitą. Taip listingas turėtų galimybę pasikelti reitingą. Baigdama norėčiau iškelti galimybę, kad galbūt Jūsų produktas nebūtinai gali būti vienetinis! Jeigu Jūs atkartojate savo gaminius ir jie ŠIEK TIEK skiriasi, tarkim Jūsų juvelyrikoje naudojami gintarai, ir gintaro akmuo visada šiek tiek kitoks, tai rašote į aprašymus kad viskas unikalu, akmenys skiriasi, nes jie yra tikri ir unikalūs, tame ir visas žavesys ir nekuriate kiekvieniems auskarams atskiro listingo – taip Jūsų gyvenimas bus daug lengvesnis.

Šilčiausi linkėjimai, Dovilė ❤️